Inför SM-semifinal 4: Edsbyn-AIK

Det är kul med bandy! Edsbyn fortsätter utmana AIK i semifinalen som skulle sluta 3-0 till AIK enligt förhandstipsen. Nu har istället Edsbyn skaffat sig matchboll i morgon. Orkar AIK vända? Missa INTE matchen!

Är Slutspels-Byn på väg att skrälla ännu en gång? För en vecka sen igår såg vi slitna ut i 4e kvarten mot Sirius och förlorade med 4-3. Eller var inte Byn det och det var Byns sista 15-20 min som var det “rätta Byn”? Då fanns hur mycket kraft som helst helt plötsligt och fr.o.m. den timeouten som Kuben tog i 75:e min i Uppsala så har man därefter faktiskt aldrig ens tänkt tanken att Byn ser trötta ut?! Nu har vi spelat tre matcher mot AIK som borde vara fräschare än Byn då man fick en ganska lämplig resa i kvarten mot Broberg. Ska vara om det visar sig i morgon att det här täta matchandet tar ut sin rätt men jag tror faktiskt inte det är det som kommer fälla avgörandet i morgon.

Det kommer att bli en jäkla holmgång i morgon! AIK måste bli desperatare om Byn fortsatt är med i matchen in i andra halvlek i morgon. Å Edsbyn kommer att bäras fram av publken i Arenan vilket brukar ge den extra energi som kan avgöra såna här matcher. AIK har några riktigt tunga pjäser i Erik Pettersson, Daniel Mossberg, Tobias Nyberg, Alan Dzhusoev och Andreas Bergwall och mot det ställer vi mer kollektivet Edsbyn som TILLSAMMANS ännu en gång måste “brotta ner” detta AIK. Dom fem nämnda ovan kommer ju att sälja sig dyrt som tusan i morgon med vetskapen om att förlorar man så är säsongen över för AIK. Kanske är det här också AIK:s sista chans på den här nivån överhuvudtaget (?). 

Edsbyn brukar gilla såna här lägen när det vankas avgörande matcher och det på hemmaplan och gärna en fredag eller som nu lördag! Statistiskt så kan jag inte tänka mig att Byn bränt många såna lägen. Edsbyn har skaffat sig det här läget tack vare en offervilja och en defensiv som varit klockren i två matcher av tre i alla fall. I hemmamatchen i tisdags var Byn på lite mer attackhumör till en början och blev tyvärr hårt straffade då även om jag inte tycker den taktiken var fel. Det var mer AIK:s starka kort som då spelade på toppen av sin förmåga och utnyttjade några halvomställningar mot Byn under den perioden.

Återstår att se hur Byn inleder i morgon och/eller om AIK provar nåt annat upplägg? Det skulle väl mycket väl kunna bli en punktmarkering på Per Hellmyrs i morgon, ett recept AIK framgångsrikt använde sig av mot Byn och Hasse Andersson i 5e och avgörande förra säsongen. Jag tror dock inte det är lika effektivt mot årets upplaga av Byn ändå för i år har fler spelare än någonsin fått mandat att “köra” i offensiven än på många år tidigare och det har också utvecklat Byn som blivit mer svårlästa i år. Det blir en kamp på planen i morgon men även en hjärnornas kamp vid sidan om!

Det enda det inte blir kamp om i morgon är läktarmatchen! Där blir det överkörning de luxe och det blir intressant att se om AIK kommer upp i tvåsiffrigt i antal supportrar i morgon, sist var det väl 7-8st ungefär. Farmers är som vanligt oerhört viktiga för Byns framgångar och när man ser och hör Farmers mäktiga publikstöd i det här slutspelet så förstår man vad otroligt tomt det som spelare måste ha varit att spela en hel säsong och lite till i stort sett utan publik. Förstår att som t.ex. Mattias Hammarström uttryckt över förra säsongen att det då var väldigt svårt att hitta motivationen.

Farmers över 1000 medlemmar leds ju av maestro Clas Blom som gör ett otroligt jobb på sin post! Jag hoppas han får höra det personligen också men annars så har jag själv bara i detta slutspel hört väldigt många personer i olika åldrar som hyllat honom för hans arbete och engagemang. Hoppas Clas orkar fortsätta några år till på den posten, att tappa honom där är nog lite som ett Tuomas Määttä-tapp för laget skulle jag kunna tänka mig. I morgon kommer Clas att få en oerhörd hjälp i Klacken och ska ni stå där i morgon då ska ni nog vara där i tid är min känsla! Ta minst två Vicks Blå innan ni lägger er ikväll och starta med två till i morgonbitti också. Sen får ni ladda hur och med vad ni vill men kl 14.45 i morgon hoppas jag Klacken börjar sjunga upp för att vara i topptrim till kl 15.00!

Angående Edsbyn så vill jag passa mig för att framhålla någon framför någon annan då jag tycker att det verkligen är HELA LAGET som gör att vi nu står här med matchboll. Alla gör ett fantastiskt jobb i sin roll och fortsätter vi lika i morgon också så får AIK vara bra för att få oss på fall. Kan dock inte undgå att nu också nämna våra nyförvärv som ser otroligt hungriga ut just nu i form av Per Hellmyrs, Samuli Helavuori, Jimi Heinonen, Vadim Arkhipkin samt att jag också faktiskt räknar Henrik Karlström dit. Detta då Henke tidigare aldrig ens fått chansen att visa vad han går för men nu verkligen tagit chansen. Mv Oscar Löfström vill jag också nämna som hela säsongen gett Henke hård konkurrens om förstaplatsen och nästa säsong kanske det är Oscars tur att ta ännu ett kliv i sin utveckling. Dessa två verkar sporra varandra väldigt bra samt också på ett berömvärt sätt peppa den som står istället för att sura över att få sitta vid sidan.

Av nämnda utespelare så har Myran gjort en bra säsong men har helt klart växlat upp den senaste veckan och spelar nu sin bästa bandy för säsongen. Har aldrig varit med om att ha tränat så hårt som den här säsongen sägs det och nu kommer belöningen! Hoppas det inte stannar här… Vadim har varit strålande vissa matcher men försvunnit i vissa och hade en liten dipp i slutet av serien men är nu åter i bra form. Väldigt explosiv och stökig att hålla reda på för AIK-försvaret. Fortsätt våga utmana i morgon också Vadim. Jimi Heinonen var väl den av nyförvärven vi hade sämst koll på före och Jimi har också fått kämpa på för att hitta sin roll. Jag tror det finns ännu mer att “plocka ur” Jimi kommande säsong om han får vara skadefri och får träna bra men jag känner ändå att han just nu är en helt perfekt slutspelslirare som ofta “kommer in på skinnet” på AIK-arna och får dom lite ur balans. Avvägningen att ligga rätt där och inte kliva över gränsen är svår men just nu ligger Jimi helt rätt. SAMT att han gör viktiga mål, såsom 0-1 målet igår som senaste exempel.

Den som gått mest framåt sista månaden är dock Samuli Helavuori tycker jag. Jobbar över väldigt stor yta på planen och kan lika gärna dyka upp i bra avslutsläge till höger som att han dyker upp nere vid vänster hörnflagga. Det jag gillar mest är att det ofta är full kraft i skridskoåkningen så fort han kliver över mittlinjen och när avige Samuli kommer i fart kan nästan vad som helst hända! Inte säkert lagkamraterna heller vet riktigt vart det ska ta vägen då men mot slutet har Samulis tuffa attityd och hårda jobb gett många pluspoäng för Byn på ett eller annat sätt. Viktigt att även Samuli fortsätter våga i morgon.

Vi är redo för match! Förutsätter att du redan köpt biljett? Om inte så gör det här >>> https://edsbynbandy.ebiljett.nu/

Nu gör vi TILLSAMMANS det här till en minnesvärd lördag och det blir det om alla drar sitt strå till stacken på ett eller annat sätt. Kom ihåg att AIK fortsatt är favoriter så all press är på dom i morgon medan Byn har spelat åt sig två chanser att avgöra den här matchserien. Vi slår gärna till direkt! 

Sällan eller aldrig har jag haft så dålig koll på den andra semifinalen som jag har den här säsongen! Orsaken är såklart att vi spelar samtidigt varje gång och så även i morgon då bägge matcherna startar kl 15.00. Villa har chansen att slå in matchbollen där i ABB Arena och som jag skrev igår så är jag säker på att minst en matchboll slås in i morgon. Förhoppningsvis sker det i Svenska Fönster Arena!

LADDA NU för säsongens viktigaste match!

share