Edsbyn starkast och vidare till semifinal

Säsongen fortsätter! Sirius har fått hela Edsbyn att våndas men ikväll fick vi dom på fall när Edsbyn var klart starkast i den 5e och avgörande kvartsfinalen och vann med 5-2 (3-0). Så Edsbyn till semi mot AIK.

Lättnad! Framförallt lättnad är känslan efter kvällens till slut väldigt klara seger i den 5e och avgörande kvartsfinalen mot Sirius. Edsbyn var ifrån med 5-0 med 15-20 min kvar att spela innan Sirius snyggade till siffrorna till 5-2 sista kvarten. Det blev en underbar kväll i Arenan med härlig stämning där Farmers var taggad till tårna och gjorde säsongens i särklass bästa match och Västra Sidan var på plats med två busslaster och bjöd riktigt bra motstånd. Sirius och Västra Sidan faller definitivt med flaggan i topp och har satt färg på hela bandysverige säsongen igenom, bägge två.

Ikväll var dock matchen Edsbyns även om utdelningen lät vänta på sig. Förutom 1-0 som Mattias Hammarström tryckte dit redan efter 45 sekunder på en hörna Edsbyn fixade redan innan 10 sek var spelade! Ett lyft från Hellmyrs som Siriusförsvaret slog halvbom på var upphovet till hörnan. Första målet oerhört viktigt i en sån här match och det fick Edsbyn och det satte en prägel på matchen. Sirius var dock jämnbra med Byn första kvarten och hade bl.a. en boll i stolpen i 4e min av Ted Bergström Heramb. Ikväll skulle dock Ted bli mållös och det syntes även där att krafterna inte riktigt fanns ikväll.

Från minut 23 och fram till paus så var det sedan Edsbyn som dikterade villkoren i matchen. Edsbyn klev högt på Sirius och störde framförallt Sirius spelstarter vilket gjorde att Byn kunde vinna tillbaka och ha boll nästan hela tiden. Ett energistarkt Byn spelade utmanande hela tiden under den perioden men Sirius höll fortet tätt centralt och Byns attacker/avslut landade allt som oftast i hörnor istället. Byn hade NIO hörnor mellan 23e till 43e min men det dröjde ända till den sista av dom innan 2-0 kom genom Martin Frid. Då väldigt rättvist för hade vi haft “bara” 1-0 med oss in i paus hade det varit rejält i underkant sett till matchbilden.

Innan paus hann Byn även fixa otroligt viktiga 3-0. På straff genom Oscar Wikblad på halvlekens sista skott och det var även Oscar som ordnade straffen. Efter bollvinst på mittplan utmanade Oscar Siriusförsvaret och det blev till slut mv Anton Andersson som fick sätta stopp för Oscar när han slajdade ut och skickade Oscar över ända. Straffen otagbart i mål till vänster om Anton. En Anton som även ikväll var fantastiskt bra och gjorde en handfull övermänskliga räddningar och höll nere förlustsiffrorna på en anständig nivå. Någon ny Andreas Bergwall kommer vi kanske aldrig att få uppleva men om någon har förutsättningarna så är det helt klart 24-årige Anton.

3-0 i paus speglade halvleken ganska bra tycker jag. Edsbyn var hungriga ikväll och spelade med en helt annan närvaro och jobbade stenhårt både i defensiven och offensiven. Det dröjde alltså till 5e matchen innan vi fick till det under längre perioder än 15-20 min perioder i matcherna som det mest varit tidigare och det känns bra inför kommande semifinalspel. Sen ska vi komma ihåg att Sirius inte kom upp på samma nivå ikväll där man inte orkade utmana Byn på samma sätt som i tidigare matcher. Så en kombination av ett bättre Edsbyn och ett tröttare Sirius gjorde att det såg riktigt bra ut med Edsbyögon, sen lite svårt att bedöma HUR bra Byn var (?).

Man anade att ett desperat Sirius skulle komma in till andra och försöka “hitta på något” men det blev inte så mycket av det heller. Utan det var istället Edsbyn som fortsatte hålla taktpinnen och det var mest Antons förtjänst att Byn fortsatt hade gjort bra tre mål efter timmen spelad. Det ska dock nämnas att Henrik Karlström efter en ganska lugn första halvlek fick göra ett par riktigt bra parader här under första kvarten när Sirius och främst David Thorén hotade. Bäst i Sirius ikväll förutom mv-Antom tyckte jag dock högerhalv Jerker Ortman var och bra var han även igår. David Thorén och Nils Bergström inte lika framstående ikväll som tidigare och där var det mer tomt i tanken denna kväll än framförallt i tisdags. Matteus Liw var dock bra även ikväll och Matteus har varit jämnheten själv i den här matchserien och har bevisat att han kan vara drivande i ett lag som nästan nådde SM-semifinal. Bra gjort! Broder William har en mer avlastande roll på mittfältet där han sliter hårt utan att synas lika mycket men även William har en given plats i detta Sirius. Kul att det är Liw i Sirius!

Runt 70e min skulle Byn dra plösen över Sirius. Först när Vadim Arkhipkin lite slumpartat tog reda på en retur efter förarbete Hellmyrs och Oscar och tre minuter senare satte Martin Frid 5-0 på en hörnretur där första skottet tog i stolpen av Edling. Sen var det över! Det var ett mycket mer aktivt Edsbyn ikväll där ingen åkte och gömde sig som det lite känts i match tre och fyra. Ikväll var det i alla fall lite mer likt det Byn vi sett tidigare under säsongen och det ger i alla fall lite hopp inför semifinalspelet där dock AIK går in som klara favoriter. Framförallt nu när Byn fick den här krokiga resan till semifinal.

Faktiskt så känns Martin Frid lite som en nyckelspelare i den här upplagan av Byn. Vi behöver Frids offensiva åkningar som över tid suger must ur motståndarna. Har saknat dessa åkningar tidigare i matchserien men ikväll fanns dom där igen när dom som bäst behövdes. Sen verkar Jesper Granqvist vara fullt ut fit for fight igen och har varit bra både igår och ikväll. Per Hellmyrs drar ett jäkla lass och matar på med många åkningar. Slarvar lite i passningsspelet ibland vilket gett en del omställningar men jag har förhoppningar om att Myran har sin bästa vecka för säsongen framför sig nu den som kommer. Det är såna här stora matcher som kommer nu som Myran älskar allra mest och det ska bli intressant att se hur mycket kräm som finns kvar i Myran nu när säsongen går in i sitt slutskede.

Vi får tacka Sirius för en bra och minnesvärd matchserie och med garanti så kommer alla lag ha klart större respekt för Sirius de närmaste säsongerna efter den här matchserien och säsongen av Sirius. Ett lag/förening som klart synligt mår bra och där det ska bli kul att se hur långt deras resa når inom säg tre säsonger.

Nu väntar alltså semifinal mot AIK med start borta på söndag, matchen börjar kl 16.00. Sen hemma i Arenan på tisdag och borta igen på torsdag. Sen är det över tror jag många tippar, då har AIK slagit ut Byn med 3-0 i matcher. AIK har imponerat så visst kan det bli så men jag har en känsla av att Byn tar i alla fall en match i den här matchserien och gör vi det så är vi framme vid hemmamatch nästa lördag, isåfall den 4e semifinalen. Tar vi oss dit så lovar jag att allt kan hända! Farmers som är en otroligt viktig pusselbit hittills och kanske framförallt framåt nu kommer garanterat finnas på plats i Gubbängen Arena på söndag. Såg många välbekanta ansikten ta plats i Klacken ikväll som tidigare inte varit på plats. Då vet man att det är slutspel på riktigt! Samt när man får upp Felix Karsbo på räcket som klackledare, DÅ är Edsbyn svårslagna hemma i Arenan!

Vi njuter nu av avancemanget ikväll och halva dagen i morgon innan vi börjar ladda för AIK-holmgångarna! TACK ALLA för en rolig kväll i Arenan!

SPELARBETYG:
+++ Martin Frid
++ Jesper Granqvist
+ Per Hellmyrs

SM-KVARTSFINAL 5:
EDSBYN-SIRIUS 5-2 (3-0)
Edsbyns mål: Martin Frid 2, Mattias Hammarström, Oscar Wikblad, Vadim Arkhipkin

Publik: 1431

share