Byn vann viktiga tredje kvartsfinalen!

Sirius bäst? Byn vann! En skräll hängde i verkligen i luften stora delar av andra halvlek ikväll men Byn lyckades slingra sig ur Sirius grepp och till slut vinna med 5-4 (3-1). Resultaten oviktiga, det handlar om att vinna nu!

Oj vilken kväll det här blev! Den som trodde Sirius har tomt i tanken den trodde fel! Jag själv har i mina tankar varit inne på det spåret, det är bara att erkänna, men jäklar vad fel jag hade. Edsbyn vinner till slut ikväll efter att ha tappat 3-0 till 3-3 efter timmen spelad och där sista halvtimmen blev en nagelbitare utan dess like och att Byn vann den halvtimmen med 2-1 känns ganska otroligt så här direkt efter när krutröken lagt sig.

Edsbyn kom till spel utan Jesper Granqvist som satt på läktaren. Marius Åström med istället. I Sirius var Jerker Ortman tillbaka, har väl inte varit med dom två första (?). Men vem som inte var med istället har jag inte listat ut!

Det var en otroligt svängig match så jag har nästan tappat bilden av den hela just för stunden. Edsbyn började i alla fall bäst och första 10-15 min var tempot högt och Byn bra, skapade ett flertal lägen men Anton Andersson var lika bra ikväll som i fredags. Ledning Byn i 11e min när Samuli kom runt på vänsterkanten, in efter kort och inspel nära mål där Jimi Heinonen var på plats och skickade upp bollen i bortre krysset. Viktiga 1-0 Byn.

Sen hade Sirius och Albin Thomsen ett soprent läge i 14e min och lagkamrat med dessutom som han valde att inte passa utan avslutade själv och då tokräddade Henke Karlström. Edsbyn hade nåt mer bra läge, bl.a. Oscar Wikblad egen solorajd från mittplan där han gjorde allt rätt utom avslutet som han satte utanför. Sen sjönk tempot en aning och i den vevan kom Sirius in i matchen och hade en riktigt bra period mellan minut 20-30 har jag skrivit. Att då sen Edsbyn gjorde 2-0 i 34e min genom Jonas Edling efter bra förarbete Oscar Wikblad kändes just där och då inte motiverat. Kanske mer motiverat om man vägde in alla dom 34 första minuterna (?).

Mot slutet av halvleken lite bekymmer när Jocke Svensk fick kliva av efter att Oscar Qvist skickat honom i isen och in i reklamskyltarna utan åtgärd av domarna. Det som räddade oss ikväll var ju till slut hörnorna för resterande tre Edsbymål kom just på det och 3-0 här av Rasmus Skarps i 43e min kändes väldigt befriande. Tyvärr fick Sirius en reducering med sig in till paus när Ted Bergström Heramb snodde boll i offensivt straffområde och sänkte den ur snäv vinkel till paussiffrorna 3-1 i 44e min. Som tur var kom Jocke Svensk in till spel i andra halvlek ändå, sist av alla… där stod hjärtat still i 10 sekunder!

Det där sena 3-1 målet var nog väldigt psykologiskt viktigt, det såg man i andra halvleks upptakt. Där startade Sirius klart bäst och efter 12 min var man ikapp efter nytt mål Ted på en hörnretur till 3-2 i 51a och sen 3-3 Nils Bergström när han bröt en hörna i 57e och sprätte upp den i taket. Nils Bergström och kanske framförallt David Thorén var otroligt bra i andra halvlek och dom höll sånär på att tugga ner Byn och fixa 2-1 i matcher till Sirius. Känslan här på läktarplats som Edsbysupporter? Inte bra!

Hörnor var det ja! 4-3 Byn i 61a min, högst nödvändigt av Oscar Wikblad som gjorde mål på en högerhörna som han själv fixade fram. Två mål på fem hörnor så långt av Byn. Men Sirius verkade inte bli speciellt störda av det heller… Trummade fortsatt på och i 65e min var det kvitterat igen! Matchens lirare David Thorén på egen hand, en diagonalåkning från vänster över på högersida om jag minns rätt och avslut i utkant straffområdet och bollen satt i bortre krysset. Vackert bandymål!

Just här så kändes det som Sirius skulle mala ner Byn faktiskt (det skulle ju vara tvärtom!) men på nåt vis så lyckades Byn smyga sig in i matchen igen och sista kvarten skapade i alla fall Byn ungefär lika många lägen som Sirius. Byns lägen stoppade Anton Andersson med lite olika typer av parader, vassast var när han tippade ett Oscar-skott till hörna i 74e min. På den hörnan, Byns sjätte skulle segermålet komma! Vadim Arkhipkin, TACK! Vadim bröt vänsterhörnan likt Nils B till 3-3, vek in framför mål och lyckades snitsa in bollen i mål och Byn ledde igen. Hur länge tänkte man?

Sirius avslutade också bra och hade 2-3 lägen där bollen var som en flipperkula framför Henke men den studsade hela tiden rätt för vår del. Sista fem minuterna ändå ingen riktigt het chans när Sirius bl.a. bjöd Byn på en hörna där Sirius tappade tid samt att det blev lite tumult och utvisningar på slutet också. Så Byn höll undan och det verkligen med ett nödrop och kan man falla med flaggan i topp även i slutspelsmatcher så var det precis vad Sirius gjorde ikväll.

Känns oerhört skönt att Byn leder med 2-1 i matcher med chans att avgöra på Studenternas på torsdag. Dock trodde jag inte att vi skulle göra det på det här viset! Såg framför mig ett Byn som över tid skulle mangla ner Sirius som ju borde bli trött snart i min värld men det verkar dom inte fatta i det lägret! OM något lag möjligtvis såg trött ut så var det väl isåfall Edsbyn kanske men samtidigt så orkar vi bryta tillbaka rätt bra i slutet av matchen när Sirius om möjligt mattas lite så vi låter det vara osagt ännu vilket lag som är tröttast. Segern bör ju ge Byn mycket energi också medan Sirius åker på en rejäl tömning och ändå inte får med sig matchen. Kan det ha betydelse på torsdag? Kanske.

Ny drabbning på torsdag på Studenternas alltså. Passar det Byn bättre att spela där än i vår “trånga Arena” mot just Sirius? På ett vis konstigt om utematch ska passa oss bättre än Sirius men nu har vi ju i alla fall en bra bild av hur man vinner på Studenternas även mot Siirus. Vi får sova på saken och analysera mer när man vaknar inatt och ser Siriusspöken!

Farmers ordnar buss till matchen på torsdag och det är redan klart att resan blir av så skynda boka om du vill med. Läs mer här >>> https://www.redfarmers.se/index.php/kalender-bot/event/69-boka-buss-till-studan-for-kvartsfinal-4

I övriga matcher så krigade SAIK till sig en fjärde match genom att vinna med 5-4 borta mot VSK. Mycket starkt och mycket intressant fortsättning där och känslan just nu är att minst en av vår kvartsfinal eller den här går till fem matcher. Det får gärna vara den här!

Villa vann med klara 10-1 mot Motala och är klar för semifinal med 3-0 i matcher. Likaså AIK som vann 10-4 mot Broberg i en match där det länge stod 5-4 såg jag. Så säsongens två huvudfavoriter kan luta sig tillbaka och invänta sina motståndare till söndagens första semifinaler.

Vi firar segern med en semla och är väldigt ödmjuka inför fortsättningen. Match igen om mindre än 48 timmar så snart på’t igen!

SPELARBETYG:
+++ Henrik Karlström
++ Oscar Wikblad
+ Vadim Arkhipkin

SM-KVARTSFINAL 3:
EDSBYN-SIRIUS 5-4 (3-1)
Edsbyns mål: Jimi Heinonen, Jonas Edling, Rasmus Skarps, Oscar Wikblad, Vadim Arkhipkin

Publik: 1322

share