Edsbyn utjämnade inför storpublik

Hela 4103 personer fick i eftermiddag se Edsbyn kvittera till 1-1 i kvartsfinalserien mot Sirius genom seger med till slut hela 8-2 (5-2). Siffror oväsentliga, det som betyder nåt nu är att vinna matcherna. Fördel Byn nu?

Uppsalafolket verkar gilla att se Edsbyn för dagens publiksiffra var den största sedan 4e SM-semifinalen 2008/09 då också Edsbyn var motståndare inför 9002 personer! Då vann Byn med 7-1 om jag minns rätt, nu vann Byn med 8-2. Smickrande stora siffror blev det väl men det viktiga är att vi kvitterade i matchserien utan att vi behövde våndas under slutminuterna. Att det var klasskillnad är fel ord tycker jag, matchen är rätt jämn ändå men Edsbyn gör dom viktiga målen och får ett försprång på tre mål in till paus vilket avgjorde idag.

Samma lag som i fredags i bägge läger. Matchstarten var enorm och man fattade knappt vad som hände fram till att det stod 2-3 efter kvarten spelad! Lika idag som i fredags så gjorde först Byn mål och sen kvitterade Sirius ganska snart därefter och det mönstret höll ju sen inte hela vägen i fredags… Samuli Helavuori kung på planen i upptakten där han gjorde Byns två första mål och bägge på individuella prestationer. Jag såg redan när Byn kom in till match hur påkopplat det var i Edsbylägret, har sett samma ansikten och ögon en gång tidigare den här säsongen och det var mot Broberg borta. La där faktiskt extra märke till just Samuli som såg nästan farlig ut och tänkte att den där skulle man inte vilja möta i en mörk gränd ikväll! Han fick ut den kraften på planen istället vilket vi är tacksamma för. Samuli sammantaget bäst i Byn idag väl (?).

När krutröken lagt sig och det blev “vanlig bandy” från minut 16 och framåt så tog Byn tag i taktpinnen och fick kommandot i matchen. Byn jobbade sig succesivt till bra lägen och idag satt också procentuellt många fler i nät och Anton Andersson var mer mänsklig idag än i fredags om än han briljerade med flera parader idag också. Frid, Skarps, Vadim och framförallt ett stolpskott från Tisen hade dock alla bra avslutslägen utan måljingel och där Anton avfärdade övriga tre förutom Tisens. Men när Samuli, Jimi Heinonen och målskytt Ted Hedell drog av ett drömanfall i 37e min fick Anton kapitulera. Jättesnyggt bandymål och faktiskt matchens viktigaste mål det här och en jäkla skillnad på 2-4 och 3-3 just där och då. Även 2-5 skulle komma i 39e min och det på ett frislag från väldigt långt håll från Mattias “Tisen” Hammarström, vem annars! Han trivs på Studan! Smack!

Ledning 2-5 i paus trots motvind i första för Byn kändes såklart väldigt bra. Att Byn ledde med tre speglade kanske inte helt halvleken men att rätt lag ledde var det inga tvivel om. Andra halvlek blev sen mer av en “kontroll-halvlek” av Byn där man “spelade bort” första halvan av halvleken utan att så mycket skapades åt något håll. För att sedan följas av definitiva spiken 2-6 genom Jonas Edling efter formidabelt förarbete Oscar Wikblad i 71a min. Timeout Sirius hjälpte inte utan Byn avslutade med två mål till sista 10 min. 2-7 värt att nämna där Oscar Wikblad åter kom med fart från mittplan och trampade runt Sirius högerförsvar och sedan istället för att avsluta själv serverade han Ted Hedell öppet mål precis lika som han gjorde till Edlings 2-6.

Oscar är ju makalöst vass när han får komma med sin fart och kraft från mittplan och utmana motståndarförsvararna. Inte utan att man förstår att AIK flyttat ner Erik Pettersson längre ner i banan den här säsongen för att kunna få ut dessa krafter och vi har ju en “mini-EP” i vår Oscar så där har vi nog något att försöka ta efter i framtiden faktiskt.

Kvitterat i matcher då och nu är det bäst av tre som gäller kommande vecka. Match hemma på tisdag, ny match på Studan på torsdag och sen får vi se om det också blir match på fredag för att skilja lagen åt. Edsbyn sitter väl i en bättre sits än Sirius nu såklart men Sirius har lurat Byn förut i lägen när Byn lite undermedvetet trott allt skulle ordna sig av sig självt. Det hände just 2008/09 som nämndes ovan när Byn ledde 2-0 i matcher och bara skulle avgöra hemma en fredag men då åkte Sirius hit och vann 3e matchen i sudden och dukade då upp för 9000-pers matchen på söndag sen.

Nu tror inte jag det är någon större fara att Byn tar lätt på det här utan vi kommer få se ett bra Byn på tisdag igen. Prestationen idag är väl snäppet bättre än fredagen kanske (?) men där den stora skillnaden var att idag satte vi våra lägen. Fredagen var väl typ en 6a i betyg på en skala 1-10 och det här en 7a kanske? Nu tror jag Byn kommer att vara mer inne i matchtempot igen och då tror jag inte Byn presterar lägre än en 7a mer den här säsongen faktiskt. Sen får vi se vad Sirius orkar skaka fram för prestation på tisdag, jag tror dom måste upp ett snäpp från i fredags i alla fall. Alternativt vara det lag som får ordning på sitt hörnskytte först för där har bägge lag underpresterat hittills.

Det var väl en kort sammanfattning för å vara mig! 🙂 Vi nöjer oss så i alla fall oavsett. Åkte förresten supporterbuss för första gången på väldigt länge idag och det ger ju lite flashback vad kul det är att “vinna tillsammans” och sen njuta av hemresan. Vid förlust såklart inte lika rolig hemresa men just dessa sjungande supportrar som stöttar laget hela tiden (å som inte är jag numera) är fan så viktiga alltså och speciellt i ett slutspel. Jag hörde det diskuterades bland ansvariga att man gick si och så mycket back p.g.a. det billiga biljettpriserna man kört nu (100 kr till AIK och 100 kr nu) men att man ändå hoppades kunna köra nån mer sån resa. Sånt måste väl vi som “oftast sitter hemma” kunna sponsra lite tycker jag så det i alla fall går jämnt ut i slutändan när bussar skickas med minst 25 pers (?). Jag ska luska lite i det där för jag tror dessa sjungande supportrar behövs även på torsdag på Studan! Mycket bra jobbat idag i alla fall Klackfolket. Att bara höras bland ca 4000 hemmasupportrar är ju en bedrift bara det och det gjorde ni!

SPELARBETYG:
+++ Samuli Helavuori
++ Oscar Wikblad
+ Henrik Karlström

SM-KVARTSFINAL 2
SIRIUS-EDSBYN 2-8 (2-5)
Edsbyns mål: Samuli Helavuori 2, Ted Hedell 2, Mattias Hammarström 2, Oscar Wikblad, Jonas Edling

Publik: 4103


share