Effektivt Sirius nöp första matchen

Spännande var det! Underbar stämning var det! Allt var väl egentligen som man önskar sig av en match i SM-slutspelet förutom att Sirius till slut vann med 5-4 (2-2). Rättvist? Oklart, det handlar bara om att vinna nu!

Det är bara bandy! Men det är ju inte så bara när man bor i Edsbyn… SM-slutspel är ju kryddan på säsongen och det var med lite skräckblandad förtjusning man begav sig ner på Ön ikväll. Det här har man längtat till samtidigt som man känt sig osäker på Edsbyns form. Nu åkte vi dit till slut men redan efter fem minuter ikväll så hade Byn presterat mer än man gjorde på 90 min i lördags mot AIK. Detta då matchen startade i väldigt högt tempo och där Byn styrde närmast fullständigt första 10 min. Dock säkert ändå förväntat från Sirius sida också att Byn skulle gå ut hårt och gästerna lyckades ändå freda sitt mål under den anstormningen där ett stolpskott av Jonas Edling efter hörna var det närmaste mål Byn kom.

Bägge lag kom ordinarie där Byn valde Henrik Karlström i kassen. En otacksam kväll för Henke som inte hade jättemycket att bestyra men när lägena väl dök upp för Sirius så var dom ofta av det hetare slaget. I den andra kassen Anton Andersson som hade desto mer att bestyra och med hjälp av stolpar, offrande lagkamrater, klubbor och skridskor som var i vägen så lyckades till slut inte Byn överlista Anton mer än fyra gånger varav den sista var med bara sekunder kvar. I en normal seriematch så gör Byn säkert minst det dubbla antalet mål med dom lägen man har men nu är det slutspel och då finns en offervilja som inte finns i serielunken och nu gäller att ha marginaler med och det hade Sirius mer än Byn den här kvällen.

Det kändes flera gånger som att Byn skulle rinna ifrån i matchen men Sirius naglade sig fast hela tiden och när Byn fick slita för sina mål så kontrade Sirius strax efter med i sammanhanget rätt enkla mål. Edling gav Byn ledningen i 13e min efter ett klapp-klapp anfall där Oscar Wikblad frispelade Jonas som säkert överlistade Anton. Väldigt rättvist då! Men Sirius kvitterade dryga fem minuter senare på en omställning med avslut där Henke räddade första läget men där Sirius var hetast på returen och Ted Bergström satte den i nät.

Ny Edsbyledning i 26e min när Vadim ryckte loss mitt i banan efter lite bollbyte ute vid sargen. Bra avslut Vadim, retur ut till Jimi Heinonen som satte ledningsbollen. Fyra minuter tog det den här gången så var det kvitterat till 2-2. Nu på en hörnvariant som lurade Byn upp på läktaren och där Nils Bergström satte bollen. En bra sista kvart av Byn men inga mer mål innan paus och det var garanterat Sirius som var mest nöjd med att ha ett kryss med sig in till fikat.

Säkert en hel del att fundera på för Byn i paus medan jag tror Sirius satte sin matchplan ganska bra i första. Se till att täta centralt och sen hoppas på omställningslägen och då gå när läge fanns var väl grunden i deras taktik. Edsbyn hade svårt att komma “in i Sirius” utan det blev mest utsida vilket ju Sirius också önskade. Där har vi lite att fundera på, känns som vi behöver mer trafik av icke bollhållare centralt i Sirius sista tredjedel. Samtidigt en avvägning hur mycket man vågar trycka på med också då risk för omställningar alltid finns.

Byn tog ny ledning ganska omgående i andra då Edling blev tvåmålsskytt när han skickade in en hörnretur efter skott av Mattias Hammarström i förstaläget, detta i 47e min. Den här gången tog det tre minuter så var det kvitterat. Ett tafatt Edsbyförsvar får ta på sig det där Matteus Liw drev upp boll mot Byns vänsterförsvar och fick ohotad komma ganska djupt ner på Byns planhalva. Lämnade om jag minns rätt över till Ted Haraldsson som ur högerläge pricksköt i bortre krysset och 3-3 efter 50 min. Matteus Liw förresten en av Sirius klart bästa spelare tyckte jag, vet faktiskt inte om jag sett Matteus så bra som ikväll nån gång förut.

Matteus hade redan prestenterat sig och tre minuter senare ville storebror William också göra avtryck i protokollet. Gjorde det genom att ge Sirius ledningen i 53e min på ett förvisso ganska oannonserat långskott men där missar ju ändå tyvärr Henke rejält när han bara ska styra ut den med skridskon. 3-4 Sirius och dessutom ett väldigt viktigt mål skulle det visa sig. Edsbyn tog timeout efter målet för att “nollställa” igen och samla kraft för en stark sista halvtimme.

Sista halvtimmens kung var ju sen Sirius mv Anton Andersson som var närmast omutlig. För lägen skapade Byn även om det krävdes mycket kraft för att få fram lägena. Jag har i alla fall fyra klara lägen noterade mellan minut 60 till 70 för Byn där man i normala fall sätter minst två och då leder vi ju inför slutkvarten. Nu satte vi inget av lägena och då tickar klockan snabbt när man ligger under! Ännu ett superläge kom i 76e min när Heinonen och Frid tog sig fram på vänster sida, Frid in med bollen till ungefär straffpunkten där Mattias Hammarström mötte upp och drog direkt men i stolpen… Lite signifikativt för den här kvällen.

När trycket är som störst är man ju också sårbar för kontringar och en sån kom i 78e min. Sirius finns knappt med i blocket mellan minut 60-77e min (förutom två hörnor) men i 78e kom läget. Omställningsspecialist Ted Bergström fick en boll vid mittplan och med turbon påkopplad och då gick det så fort att Byn inte hann håva in Ted som drog siste man (Svensk?) och sköt i ungefär samma moment och, som det skulle bli, matchavgörande 3-5 satt i nät.

Sen mycket Byn resten av matchtiden men då nästan kände man ändå att det här inte skulle gå ikväll. Ändå är det inte långt borta, Oscar Wikblad ska ju ha en straff när en Siriusförsvarare yxar av Wikblads klubba när han laddat för avslut nån meter in i straffområdet. 4-5 där och ca 4 min kvar så kanske Oscars reducering i slutsekunderna till 4-5 istället varit kvitteringsbollen.

Nu får vi istället bita i det sura äpplet och inse att vi ligger under med 0-1 i matcher. Att det här skulle bli tufft har jag känt hela tiden och Sirius stora chans var ju att nypa den här matchen vilket man också fixade. Man gör det med en ramstark defensivt som största segervapen samt en effektivitet framåt som Byn också hade behövt ikväll. DÅ hade vi haft 1-0 i matcher.

Kontentan av det hela blir att Byn nu måste vinna en av matcherna på Studenternas och vi gör det gärna redan på söndag! Det blir tufft såklart! Var det drygt 2000 personer på Sirius-Vetlanda på åttondelen så tror jag på det dubbla på söndag! Så en underbar inramning utlovas. Det gäller ju nu att inte drabbas av panik i Edsbylägret. Vi hamnade i det här läget förra säsongen också men då åkte vi på en riktig käftsmäll i första matchen hemma mot Vbg och föll med 3-8. Ikväll var vi absolut inte så överkörda utan ikväll kan vi ju lika gärna vinna matchen, sett till spefördelning och antal målchanser definitivt.

Skulle vi slingra oss ur det här så tror jag t.o.m. att det kan vara en fördel med fler matcher än tre för Edsbyns del i den här matchserien. Edsbyn behöver spela matcher med bra tempo för att komma i full form, det är jag övertygad om. Vi tog ju ett jäkla steg från i lördags till ikväll och förhoppningsvis ger även kvällens match Byn en knuff i rätt riktning. Sirius å sin sida går ju på rus just nu och då orkar man mer än man egentligen gör! Det är garanterat både som spelare och supporter en härlig tid att vara en del av Siriuslägret just nu. Det som gäller för Byn är att hålla bra tempo i matcherna tror jag och den vägen få Sirius möra över tid. På söndag blir det en verklig 50/50 match men lyckas vi ta den så ser det bra ut igen. Lyckas vi inte så blir det en krokigare väg till semifinal men på nåt vis tror jag det är Byn som landar där till slut ändå!

Villa verkar ha haft en liknande resa som Byn ikväll men där lyckades Villa slingra sig ur Motalas grepp och till slut vända 2-3 till 5-3. Känns som Motala har gjort en heroisk insats utan att veta nåt alls om matchen. AIK och Västerås vann båda två med 8-3 mot Broberg respektive Sandviken. SAIK sprattlade emot ganska länge och ledde också med 0-2 tidigt i matchen. AIK verkar ha avfärdat Broberg lite enklare, ledde med 6-1 redan i paus. Så just AIK känns ruggigt starka för dagen!

Slutspelsutmaningen! Just nu är vi 110st som är med. Har satt målet till 150 pers och det både hoppas och tror jag på trots förlusten ikväll. Läs här och haka gärna på >>> https://www.bandybyn.se/Nyheter/Senastenytt/brindholmsslutspelsutmaning/

Då surar vi väl lite då för att i morgoneftermiddag börja ladda för söndagens match! Avslag kl 16.00 på Studenternas och Farmers hoppas kunna stödja på plats och priset går det inte gnälla på i alla fall, se här >>> https://www.redfarmers.se/index.php/visanyheter/kvartsfinal-2-haeng-pa

Vill avslutningsvis också TACKA både Farmers och Västra Sidan för en enormt bra läktarinsats! Tänk om det alltid vore sån här stämning på matcherna, då lovar jag att fler hade börjat gå på bandy. TACK ALLA!

SPELARBETYG:
+++ Martin Frid
++ Joakim Svensk
+ Vadim Arkhipkin

SM-KVARTSFINAL 1:5
EDSBYN-SIRIUS 4-5 (2-2)
Edsbyns mål: Jonas Edling 2, Jimi Heinonen, Oscar Wikblad

Publik: 1246

share