Edsbyn vann utan att övertyga

Edsbyn behövde ta minst en poäng för att ha lite fördel mot AIK i sista omgången och även om Byn inte riktigt övertygade ikväll så vann man ändå till slut med 6-3 (3-1) mot ett tappert Rättvik.

Edsbyn gjorde jobbet mot Rättvik och dukade därmed upp för en helt avgörande och ack så viktig bortamatch om andraplatsen mot AIK nästa lördag. AIK passerar Byn vid seger medan kryss eller Edsbyseger gör att Byn behåller sin nuvarande position. Det blev väl en hyfsad bandymatch ikväll om än den med Edsbyögon sett inte nådde samma höjder som den mot Sirius i tisdags. Det var lite sämre skärpa ikväll än i tisdags men kanske matchen på något vis var lite svår att tackla för Byn också med vetskapen att Rättvik redan är klar för nedflyttning.

Som jag anade så uppträdde ändå inte Rättvik som en avstigningskandidat utan dom kom hit för att spela bra bandy och vinna! Var väl inte mil ifrån att lyckas heller även om Byn till slut vinner med ungefär den marginal som skiljde lagen emellan spelmässigt över 90 min. Matchen började i bra tempo och delar vi upp den i halvtimmar den här gången så var väl den första halvtimmen den mest välspelade från bägge lag samtidigt. Edsbyn skulle ta ledningen med både 1-0 i 15e min och 2-0 i 26e min genom först Rasmus Skarps som slog dit en retur efter skott Per Hellmyrs och sen 2-0 när Martin Frid/Vadim Arkhipkin tråcklade sig igenom. Martin Frid målskytt och ett litet konstigt mål blev det till slut.

Rättvik var inte ofarliga och hade när Jack Tenander reducerade efter halvtimmen jobbat ihop till det. Ett fint anfall var grunden till målet men som Byn avväpnade men dåligt rens gjorde att Jack fick ett andra läge och då satt reduceringen till 2-1. Oscar Wikblad ordnade sen paussiffrorna 3-1 i 37e min när han kom ångande efter vänsterkanten, sedan vidare in efter kortlinjen och ur verkligen minimal vinkel lyckades Oscar också lirka in bollen i nät. Kanske mellan skridskorna på en annars närmast felfri Sam Börjes?

Paussiffrorna speglade halvleken ganska bra där Byn var bäst över 45 min och i alla fall under dryga halvtimmen hade Byn bra tryck i sitt spel. Det ebbade ut lite i slutet av halvleken och på samma nivå startade Byn även andra halvlek sen. Ett oskärpt Byn åkte på två snabba baklängesmål och redan i 49e min var Rättvik ikapp till 3-3. Alfred Rustas (förra säsongen i röd tröja) reducerade i friläge efter sylvasst snabbt utkast efter bra räddning av Sam Börjes. Kvitteringen satte Rasmus Plan på frislag där Byn stod och sov. Rasmus fick tyvärr utgå senare i halvleken då han vred till ena knät och det såg tyvärr inte speciellt bra ut när han hjälptes av isen.

Edsbyn växte väl så småningom in i halvleken och efter att Per Hellmyrs med en stark prestation ordnade öppet mål för Mattias Hammarström till 4-3 i 57e min så vägde det över till Byn igen. Ändå ingen bländande sista halvtimme av Byn men Rättviks offensiv ebbade ut lite samtidigt som Byn visade bättre skärpa och det gjorde att Byn fick kontroll på matchen igen. Jonas Edling gjorde 5-3 på hörna i 73e min innan Vadim Arkhipkin snyggt lyfte fram Jimi Heinonen till friläge och trots trångt om ytor för Jimi så sög han ner och vispade in 6-3 i 79e min. Snyggt mål som spikade slutsiffrorna i matchen.

Seger var det viktigaste och det ordnade Byn. Sen räcker ju inte en sån här prestation speciellt långt i matcher som kommer från nu och resten av säsongen utan då gäller det att vi får igång maskineriet fullt ut igen. Just ikväll hackade det lite för mycket, vissa spelare ser pigga och rappa ut medan lite fler ändå ännu saknar kicken som fanns tidigare under säsongen. Det vill jag påstå är enligt planen i Byns träningsupplägg inför kommande slutspel och hoppas det är rätt analys!

Rättvik faller med flaggan i topp och jag tycker det är ett helt annat lag än när vi mötte Rättvik den 3/12. Nu spelar man på fler spelare och har större aktivitet på icke bollförare och spelar en riktigt underhållande bandy. Jag vill fortsätta hävda att man just nu är bättre än några av lagen man har ovanför sig i tabellen och skulle man t.ex. möta Hammarby eller Bollnäs i bäst av fem nu så tror jag Rättvik har segrat mot bägge dom. Bäst ikväll var ändå målvakt Sam Börjes, inte utan att jag tänker att varför har inte han stått tidigare (har stått en match enl uppgift). Det är väl såklart för att Sam även står åt Rättviks P19 och då anser man säkert det vara tillräckligt just nu. Mycket bra var han i alla fall! Sen måste man också omnämna 48-årige Rinat Shamsutov som betyder väldigt mycket för Rättviks spel. Rinat spelar med ett lugn och en smartness som är härlig att se där han löser alla situationer på ett bra sätt även om det inte går jättefort längre. Hoppas Rinat och Mickelsson följer med Rättvik ner till Allsvenskan (och vänder), tror det skulle betyda oerhört mycket.

I övriga matcher ikväll finns det både vinnare och förlorare på flera sätt. Vetlanda och Vänersborg känns väl som kvällens vinnare där Vetlanda (för mig överraskande) slog Sirius borta med 5-3 medan Vbg lite mer väntat vann med 4-1 hemma mot Bollnäs. Med lämpligt motstånd i sista omgången ligger nu vägen öppen för åttondelsspel för dessa bägge lag. Sirius och Bollnäs är väl kvällens förlorare. När SAIK spelade kryss mot VSK (5-5) så hade Sirius läge att rycka i kampen om topp-6 men nu har istället SAIK saken i egna händer med 1p upp till Sirius men med en match mindre spelad än Sirius. Så tipset just nu är att Broberg blir 5a och SAIK 6a.

Tipset för Bollnäs blir kvalspel, tillsammans med Frillesås. Eller ja, matchen Hammarby-Bollnäs på tisdag avgör nog det mesta i den kampen, segraren där kommer att passera Frillesås till slut är känslan då Frillesås (kryss 3-3 mot Motala ikväll) har VSK borta i sista omgången och stannar nog på dom 23p man har nu. Storsegrar ikväll för AIK, Broberg och Villa, helt programenligt.

Då vilar vi Edsbybor från bandy i en vecka och samlar kraft för att matcha AIK i Gubbängen Arena nästa lördag kl 15.00. Pressen är på AIK som ju tippades 2a efter Villa före säsongen så vi åker dit och spelar om en bonusplacering. Dock en bonusplacering som kan vara oerhört viktig i slutänden om vi fixar den! Då har vi hemmaplansfördel både i kvarts- och eventuell semifinal och med Farmers i ryggen kan det isåfall bära väldigt långt! Farmers (som vanligt vassa ikväll) anordnar också en superbillig resa till Stockholm på lördag (100 kr för medlemmar), in på redfarmers.se och läs om det och boka plats.

SPELARBETYG:
+++ Samuli Helavuori
++ Martin Frid
+ Per Hellmyrs

EDSBYN-RÄTTVIK 6-3 (3-1)
Edsbyns mål: Rasmus Skarps, Martin Frid, Oscar Wikblad, Mattias Hammarström, Jonas Edling, Jimi Heinonen

Publik: 736

share