Inför: Edsbyn-Sirius

Slutspurt av Elitserien 2021/22 och inga fler inställda matcher. Det är vad vi har framför oss innan SM-slutspelet startar fredag 25/2 (med hemmamatch). Sirius, ett av säsongens mest positiva lag gästar oss i morgon.

Tre matcher kvar för Edsbyn och likaså för Sirius. Två av dom lag som klarat sig bäst från corona alternativt bäst på att fylla på underifrån när någon/några blivit drabbade. Då får man också ett luftigare schema här i slutet av serien, något som kan bli värdefullt i slutspelet sen. Sirius i morgon, Rättvik hemma på fredag och AIK borta lördag 19/2 är Edsbyns kvarvarande schema. Hur det än är så ska vi vinna dom här hemmamatcherna tycker jag, det kravet kan vi ställa på Edsbyn och det även om Sirius gjort en väldigt bra säsong och dom vill säkert annat i morgon.

Sirius ligger femma just nu och har i mina ögon väldigt god chans att även landa på topp-6 när serien är klar. Topp-6 innebär ju direktkvalificering till SM-slutspel och det måste vara längesen Sirius klarade det (?). Förra säsongen tog man sig till slutspel efter att ha slagit ut Broberg i åttondelsfinal för att sedan åka ut i tre raka mot Villa i kvartsfinal. Blir man nu topp-6 så har man ju tagit ännu ett kliv oavsett hur det går i kvarten sen. Sirius har just nu 33p (tre matcher kvar), jagas av Broberg 30p (fem kvar), Motala 30p (fyra kvar) och Sandviken 29p (fyra kvar). Utan att ha kollat övriga lags kvarvarande program så vore det konstigt om inte 2p hemma mot Vetlanda på fredag skulle räcka till topp-6 för knappast att TVÅ av dom andra passerar Sirius då tror jag.

En väldigt stor del av Sirius framgångar tror jag kan stavas tränarkvartetten. Oscar Robertsson är ny huvudtränare med vid sin sida Olle Gabrielsson, Andreas Eskhult och den sist inkomne, profilen Jonas Holgersson. Där finns mycket rutin och bandykunskap och rör man ner all deras kunskap i en gryta så går det säkert servera något riktigt bra av det hela trots att fyra kockar ibland kan bli en eller två för många. I min värld så har man främst infört en trygghet i Sirius spelartrupp som man inte haft förut och med en trygg trupp kan man sen börja bygga på ett eget spel vilket Sirius påbörjat den här säsongen.

Nu lär ju inte Sirius resa vara “klar” på långa vägar än men ändå alltså bra nog för att redan i år ta steg mot förra säsongen. En viktig del i det hela har såklart Ted Bergström Heramb som öst in mål och gjort 39 av Sirius 112 mål hittills. Ted har väl alltid varit vass men har helt klart tagit ett steg till den här säsongen. Om det beror mest på tränarkvartetten, Ted själv eller att han har gift sig vet inte jag men det är väl antagligen en kombination av alltihop. Jäkligt vass är han i alla fall!

Givetvis är det ändå kollektivet som blivit starkare och det finns många väldigt bra spelare i Sirius. Många snäppet under topp- och landslagsnivå men många som fortsatt kan och kommer ta kliv i sin karriär. För att välja några: Libero Sune Gustafsson som inte tog plats i Villas försvarslinje och valde då spel i Sirius och har utvecklats där. Backen Stefan Kröller (tidigare Edberg) fick inte nytt kontrakt i VSK inför den här säsongen men har en stor roll här istället. Ted Haraldsson med flera säsonger i SAIK sökte nya utmaningar i SIrius och blommar i år mer än tidigare och likaså är det med forward Albin Thomsen som också blommar i Sirius efter att krigat i SAIK och Villa några säsonger. Nr 17 Nils Bergström är ju en härlig lirare som man tjusats av i några säsonger redan, om han tagit ännu ett kliv i år vet jag faktiskt inte men det kanske visar sig i morgon. I laget finns ju också William och Matteus Liw och den bandyfamiljen avgudar vi ju här i Edsbyn så extra kul att dom kommer hit och hälsar på!

Edsbyn kommer från seger i Frillesås i fredags. En nödvändig 2a som togs via en 6-2 seger som väl kanske var något mål för stor sett till matchbilden. Svårt att ta nåt på såna matcher utan där är det huvudsaken vi vinner. Jag vill dessutom tro att Byn är nedtränade med SM-slutspelet i sikte, något som väl också lite halvt bekräftades av Kuben i intervjun efter match senast. Tycker det syns främst på att flera spelare inte har den rätta kicken i benen för dagen och då fungerar inte heller maskineriet på samma sätt som när toppformen finns där. Tror väl inte att det kommer slå gnistor om Byn i morgon heller men förutsätter att vi kan putta in tillräckligt i matchen för att vinna den och inte bjuda AIK på nåt i racet om 2a platsen. Om inte så har vi prioriterat lite fel!

Det börjar också synas att vi närmar oss SM-slutspel för nu börjar främst dom tippade topplagen få ordning på grejorna! På slutet här så kan jag tycka att samtliga Villa, AIK, Västerås och Sandviken visat upp mer än vad Byn har gjort och det gör ju att man börjar se lite spöken inför slutspelet. Igår var det ju en otrolgt underhållande match mellan VSK och SAIK där Sandviken till slut vann med 5-4. Det var väl främst en bekräftelse på att SAIK är på väg tillbaka till fjolårsformen som man sökt egentligen hela den här säsongen. VSK var väl egentligen minst lika bra men är ju också tippad högre än SAIK från början men främst en makalöst bra Joel Othén i SAIK:s kasse såg till att SAIK vann. Västerås lär bli 4a i sluttabellen och som det spekulerades om i sändningen så talar nog mycket för att VSK och SAIK får mötas i SM-kvartsfinal då inget annat lag kommer våga välja SAIK. Sen kan SAIK behöva ta vägen via åttondel men det lär man fixa oavsett motstånd.

Villa blev vi alla imponerade av när dom var hit förra veckan och AIK uppträder stabilare än nånsin tidigare och just IDAG är nog dom två huvudfavoriterna också dom som är bäst. Så även där en anledning till att jag hoppas att Byn “tjuvtränat” lite för slutspel fast seriespelet pågår för är det inte så har vi lite mer att bevisa framöver. Så trots tre omgångar kvar så är längtan redan nu stor efter SM-slutspel och egentligen ännu mer nu när alla restriktioner släpps på onsdag så all publik åter är välkomna.

Annars så lider jag väldigt mycket med Rättvik som gör bra matcher hela tiden men får väldigt lite med sig i poängkolumnen. Så var det i fredags när man ledde 3-1 och 4-2 mot VSK som blev 5-6 till slut. För ett par veckor sen ledde man 4-1 mot Motala som blev 4-5 och i den vevan ledde man också fyra gånger om borta mot AIK för att i slutet förlora med 5-4… Igår hämtade man upp 4-1 till 4-4 mot Vetlanda men åkte i slutsekunderna dit med 5-4. Lägstanivån är ju för låg och det fäller Rättvik men högstanivån är riktigt bra och håller definitivt Elitserieklass så väldigt trist att Rättvik med all sannolikhet får vinka adjö till Elitserien till slut. Christian Mickelsson har gjort 32 mål på 16 matcher! Har han någonsin varit hetare (?).

Fem matcher till i morgon: Bollnäs-Rättvik, Hammarby-Motala, Tellus-Villa, Vetlanda-Sandviken och Västerås-Vänersborg. Tror på Rättvik, Hammarby, Villa, Sandviken och Västerås i dom matcherna.

Det finns ett kanonerbjudande från föreningen till veckans matcher som ni kan läsa om här >>> https://www.bandybyn.se/Nyheter/Senastenytt/publikfestmedtvakanonerbjudandentillallpublik/

Ta chansen att utnyttja det erbjudandet då jag tycker både Byn och våra motståndare Sirius och Rättvik förtjänar det! Det är egentligen TRE positiva överraskningar som alla spelar positiv bandy så visa er uppskattning för det och se till att närvara på bägge matcherna!

Nu när det inte gick flytta matchen till onsdag så tycker jag vi hjälper föreningen med en extra slant genom att köpa HEMMABILJETTEN för 50 kr. Främst ni som tittar hemma kanske men jag lovar köpa 4st jag också fast jag ska se matchen på plats. 163st biljetter på en match är rekordet för säsongen om jag sett rätt men VISST SLÅR VI DET I MORGON?

SWISHA 50 kr per biljett till 123 018 0778 (eller bankgiro 5285-2225, mejla isf till bandypengen@redfarmers.se) och märk SIRIUS. Ett presentkort på 300 kr på valfri ICA-butik lottas ut samt även ett extrapris som presenteras under morgondagen av Farmers. Swisha gärna redan ikväll så du inte glömmer! 200st fixar vi väl, eller hur världens bästa och givmildaste supportrar?! Jag swishar för 4st NU så är det 196st kvar till er 🙂

Insamlingen JESPER är avslutad och tror ni inte den passerade 15 000 kr innan det var färdigt! 15 018 kr närmare bestämt, TACK. I närtid tidigare har vi Insamlingen Stefan 37 708 kr och Kuben 50 år som gav 12 850 kr. Det lönar sig att skriva Inför! 😉 TACK ALLA, ni är helt otroliga!

Ska vi nå femsiffrigt på Hemmabiljetten måste vi bli minst 200st så DET är alltså målet! Swisha 50 kr till 123 018 0778 och märk SIRIUS. Kom också ihåg bynhemma.se i morgon när det är hemmamatch!

Ses i morgon!


share